Publisert 09.02.2023

Inntektsrammene for nettselskapene ble 39,8 milliarder kroner i 2022

Reguleringsmyndigheten for energi i NVE (RME) vedtar inntektsrammer for 2022 på totalt 39,8 milliarder kroner.

- Det er spesielt de høye kraftprisene og de økte lånekostnadene som bidrar til at inntektsrammene øker i 2022, sier direktør for RME, Tore Langset. Dette er trender vi også kan komme til å se i 2023, fortsetter han.

Det er store endringer mellom varsel og vedtak om inntektsrammer for 2022

I desember 2021 varslet RME inntektsrammer for 2022 for nettselskapene på totalt 29,2 milliarder kroner. Inntektsrammene for 2022 viser seg nå å bli 10,6 milliarder kroner høyere enn hva vi varslet:

  • 2,8 milliarder kroner av denne økningen skyldes at inflasjon og lånekostnader for nettselskapene viste seg å bli høyere enn hva vi la til grunn ved varsel om inntektsrammer for 2022.
  • 7,8 milliarder kroner av økningen skyldes at kraftprisene for 2022 viste seg å bli vesentlig høyere enn hva vi la til grunn ved varsel om inntektsrammer for 2022.

Her kan du lese mer om inntektsrammene for 2022.

Inntektsrammen for 2023 har vi estimert til 44,9 milliarder kroner

I desember varslet RME en inntektsramme for 2023 for alle nettselskapene utenom Statnett på 28,9 milliarder kroner. Vi varsler nå en inntektsramme for Statnett på 16 milliarder kroner. Dette gir en total inntektsramme på 44,9 milliarder kroner for 2023. Inntektsrammen for 2023 er ikke endelig før vi fatter vedtak om dette i februar 2024. Før vi fatter vedtak vil vi oppdatere forutsetningene om inflasjon, referanserente og kraftpriser med faktiske observasjoner for 2023.

Her kan du lese mer om inntektsrammene for 2023.

Hvordan påvirker kraftprisene inntektsrammen?

Det er et visst tap av strøm under transport i strømnettet. Dette kalles nettap. Differansen i mengden strøm som blir produsert og matet inn i nettet og mengden strøm som blir levert, må dekkes av nettselskapet. Nettselskapene kjøper denne strømmen i markedet, og kostnadene er dermed avhengig av kraftpris. Inntektsrammen skal dekke nettselskapenes kostnader ved nettap. 

Nettkundene skal ikke dekke hele inntektsrammen for 2022 og 2023

I 2022 ble 5,9 milliarder kroner av Statnetts flaskehalsinntekter utbetalt til nettselskaper i områder med høye kraftpriser. Så langt i 2023 har Statnett utbetalt 2,3 milliarder kroner til underliggende nettselskaper. Utbetalingene skal i sin helhet gå med til å dekke de høye nettapskostnadene som nettselskapene har, og bidrar til at nettkunder i områder med høye kraftpriser ikke opplever økt nettleie som følge av høye nettapskostnader. Øvrige flaskehalsinntekter brukes til å dekke kostnader i transmisjonsnettet.

I tillegg har Statnett redusert transmisjonsnettstariffen i løpet av 2022. Transmisjonsnettstariffen dekkes blant annet av de øvrige nettselskapene, og gjenspeiles dermed i tariffen som nettkundene betaler til sitt lokale nettselskap. Dette grepet fra Statnett bidrar altså til at nettkundene opplever en mindre økning i nettleien enn de ellers ville gjort.

Om beregning av inntektsrammer

Gjennom inntektsreguleringen bestemmer vi årlig hva som er tillatt inntekt for hvert enkelt nettselskap. Tillatt inntekt fungerer som et tak på hvor store inntekter et nettselskap kan ha hvert år, og begrenser dermed hvor mye nettleie de kan hente fra kundene sine.

Inntektsrammen utgjør den største delen av nettselskapenes tillatte inntekt, og denne skal dekke kostnader ved drift og avskrivninger av strømnettet, og gi en avkastning på kapitalen som står i forhold til selskapets kostnadseffektivitet.

Her kan du lese mer om inntektsrammer og den økonomiske reguleringen av nettselskaper: Økonomisk regulering av nettselskap - NVE