Publisert 15.02.2024 , sist oppdatert 21.02.2024

Oppdrettsanlegg – tilknytning til strømnettet

Nettselskapet har leveringsplikt til oppdrettsanlegg, men bare frem til et tilknytningspunkt i nærheten av sjøen.  

Nettselskapet leverer ikke helt ut til oppdrettsanlegget

Hovedregelen er at nettselskapet som har konsesjon i et område (områdekonsesjonæren), har plikt til å levere strøm til kundene i dette området (leveringsplikt). Les mer om hovedreglene for tilknytning til strømnettet 

Når det gjelder oppdrettsanlegg, har nettselskapet plikt til å tilknytte dem ved et hensiktsmessig sted i nærheten av sjøen. Plikten omfatter ikke å bygge og drive anlegg ut til flytende installasjoner, men nettselskapet kan velge å ta på seg denne oppgaven. Dette er en praksis Reguleringsmyndigheten for energi (RME) har fastsatt.  

Tilknytningspunktet i nærheten av sjøen skal være det samfunnsmessig mest rasjonelle punktet å forsyne den flytende installasjonen fra. Hvis det er uenighet om nettselskapets leveringsplikt er oppfylt, kan saken klages inn for RME. 

Nettselskapet har i utgangspunktet plikt til å tilby forsyning på følgende spenningsnivåer: 230 V, 400 V, 690 V, 1000 V, 11 kV og 22 kV. Hvis kunden har behov for forsyning på for eksempel 1000 V, skal altså nettselskapet tilby det. 

Oppdrettsanlegg kan få konsesjon til å bygge nettanlegg selv 

NVE gir vanligvis ikke konsesjon til andre enn nettselskaper for å drive nettanlegg på land. Et oppdrettsanlegg kan likevel få konsesjon til å bygge, eie og drive kabler fra tilknytningspunktet mot nettselskapet og ut til oppdrettsanlegget. De trenger også anleggskonsesjon for transformering ute på oppdrettsanlegget. 

Hvilke nettanlegg krever anleggskonsesjon?  

Det er nødvendig med konsesjon for å bygge, eie og drive alle høyspente anlegg (anlegg med spenning over 1000 V). 

Det er ikke nødvendig med konsesjon for å eie, bygge og drive lavspente ledninger fra tilknytningspunktet mot nettselskapet og ut til en flytende installasjon, hvis kravene nedenfor er oppfylt. Hvis ikke alle kravene er oppfylt, må oppdrettsanlegget søke NVE om konsesjon. 

Disse kravene må være oppfylt for at oppdrettsanlegget skal kunne drive et lavspenningsanlegg uten konsesjon:  

  • Nettselskapet bygger seg frem til et hensiktsmessig sted i nærheten av sjøen der nettanlegget møter oppdrettsanleggets lavspenningsanlegg.  
  • Den lavspente ledningen ut til den flytende installasjonen eies, bygges og drives av oppdrettsanlegget, eventuelt med hjelp av en entreprenør.  
  • Ledningen brukes bare til å forsyne de(n) flytende installasjonen(e) som tilhører oppdrettsanlegget.   
  • Oppdrettsanlegget eier eiendommen(e) som berøres av ledningen (fra tilknytningspunktet mot nettselskapet og ut til marbakken), eller har rettigheter til å ha ledningen på eiendommen(e).  

NVE praktiserer videre at lavspente fordelingsanlegg ute på oppdrettsanlegget ikke krever konsesjon etter energiloven dersom 

  • anleggene på nedsiden av transformatoren eies og brukes av kunden selv 
  • anleggene befinner seg utenfor grensen for privat eiendomsrett, det vil si utenfor marbakken 

Høyspentkunder og lavspentkunder har ulik nettleie 

Det stilles krav om at nettselskapene skal ha ulik nettleie for høyspentkunder og lavspentkunder.  

Nettleien for høyspentkunder skal ikke inkludere kostnadene ved lavspenningsanlegg.  

Nettleien for lavspentkunder med et forbruk over 100 000 kWh i året består av fastledd, energiledd og effektledd. Kunder som bruker mindre enn 100 000 kWh i året, skal ikke betale effektledd, men fastleddet skal tilpasses etter hvor mye kapasitet kundene trenger fra nettet. Kundene kan påvirke dette selv ved å sørge for et jevnere forbruk gjennom døgnet.  

Les mer om nettleie her.