Publisert 22.10.2015 , sist oppdatert 19.04.2024

Innmatingstariffer

Energiledd

Energileddet for innmating av kraft skal avspeile marginale tapskostnader. For produsenter med installert effekt større eller lik 1 MW skal energileddet beregnes punktvis og være referert de enkelte tilknytningspnktene og være tidsdifferensiert. Tidsdifferensieringen skal som et minimum være ukentlig med en sats for dag og en annen sats som gjelder både natt og helg. Marginale tapsprosenter skal beregnes med hensyn til systembelastningen i et samlet nettsystem og en produksjons- og lastsituasjon som er representativ for hvert enkelt tidsavsnitt.

For innmatingskunder med installert ytelse under 1 MW er det ikke krav om punktvis beregning av energileddet og det er heller ikke krav om tidsdifferensiering. Det er derfor tillatt å beregne energiledd som representerer gjennomsnittlig marginale tapskostnader for hele nettselskapets område. 

I punkt som har både uttak og innmating skal energileddet være symmetrisk om null. I transmisjonsnettet er det satt en administrativ grense som innebærer at marginaltapsprosenten begrenses til å ligge innenfor intervallet +/-15 %.

Fastledd for innmating

Transmisjonsnettets fastledd for innmating skal benyttes på alle nettnivå og være basert på kraftverkets midlere årsproduksjon.

Med midlere årsproduksjon menes at det skal benyttes gjennomsnittlig årlig produksjon i kraftverket. Bakgrunnen for kravet om å benytte midlere årsproduksjon er at tariffleddet skal være et fastledd som ikke varierer mye fra år til år. Praksis for utregning av midlere årsproduksjon er gjennomsnittet av de siste 10 års kraftproduksjon.

Ved nye kraftverk er det ikke mulig å benytte seg av historsike produksjonsverdier. Praksis blant flere nettselskap, herunder Statnett, er derfor å bruke forventet årsproduksjon gitt i konsesjon for produksjon i oppstartsåret og de to påfølgende kalenderår. Deretter benyttes faktiske produksjonsdata i beregningen av midlere årsproduksjon.