Publisert 15.04.2024 , sist oppdatert 25.04.2024

Bakgrunn

Her finner du bakgrunnsinformasjon om dagens kraftsystem i Finnmark, kapasitet i nettet, og NVEs oppfølging av regjeringens kraftløft for Finnmark.

Kraft og industriløft for Finnmark
8. april 2023 lanserte regjeringen planer for en satsing på kraft og industri i Finnmark, "Kraft- og industriløft Finnmark". Regjeringen viste til manglende nettkapasitet og en anstrengt kraftsituasjon, og har som mål å forbedre kraftsituasjonen.

Kapasitet i dagens nett
I Finnmark er det store avstander og lav befolkningstetthet. Det er høyest forbruk av strøm i Alta, Hammerfest, Honningsvåg, Lakselv, Karasjok, Vadsø og Kirkenes. Kvænangen og Adamselv kraftverk har noe magasinkapasitet, men de fleste av kraftverkene i Finnmark er vindkraftverk eller elvekraftverk uten magasinkapasitet, altså uten muligheten til å lagre kraft til senere.  Selv om vindkraftverk produserer mest i vinterhalvåret, er det ikke garantert at det blåser i den aller kaldeste timen med høyest forbruk. Nettet, og kraftsystemet som helhet, må være dimensjonert for å levere nok strøm også når det både er vindstille og stort forbruk.  

Finnmark er avhengig av å få tilført energi fra lengre sør i Norge i vinterhalvåret, gjennom den nye 420 kV kraftledningen fra Balsfjord, og fra Finland. Sett over hele året er det en balanse mellom forbruk og produksjon i Finnmark per i dag, men trenden går mot et underskudd på energi. Forbruket har økt, og produksjonen har ikke økt tilsvarende. I tillegg har strømnettet i Finnmark begrenset kapasitet. I Øst-Finnmark er det i dagens nett ikke ledig kapasitet til at nye kraftverk kan koble seg til.

Dagens transmisjonsnett i Finnmark inkludert tiltak under bygging. Kilde: Regional kraftsystemutredning 2022-2040.

Kapasitet i planlagt nett
Statnett har søkt om konsesjon for en ny 420 kV kraftledning mellom Skaidi og Adamselv via Lakselv (Skaidi–Lebesby), og fra Adamselv til Varangerbotn (Lebesby–Seidafjellet). NVE behandler nå første del, ledningen mellom Skaidi og Adamselv. Statnett vurderer også å installere en såkalt ‘back-to-back’ i Varangerbotn (se begrepsliste). 

Selv med de planlagte tiltakene vil kapasiteten for å knytte til mer produksjon være begrenset, se tabellen. Kapasiteten som er oppgitt i tabellen er minimum kapasitet til ny produksjon, gitt at Melkøya elektrifiseres, men uten annet nytt forbruk. Forbruk og produksjon henger sammen, og dersom det kommer mer forbruk kan det øke muligheten for å bygge flere kraftverk. Det vil avhenge av blant annet plassering, og om forbruket/produksjonen kan tilknyttes på vilkår (se begrepsliste). Tilknytning på vilkår kan også øke kapasiteten til ny produksjon selv om det ikke kommer mer forbruk. Vindkraftverkene som er planlagt/meldt/konsesjonssøkt i Finnmark konkurrerer om den samme kapasiteten. Det vil uansett kun være plass til et fåtall prosjekter.

 

Tilknytningspunkt i nettet (transformatorstasjon)

Nettiltak

Adamselv/
Lebesby

Varangerbotn/
Seidafjellet

420 kV Skaidi–Lebesby

500 MW

0 MW

420 kV Skaidi–Lebesby + back-to-back

640 MW

420 kV Skaidi–Lebesby–Seidafjellet

610 MW

420 kV Skaidi–Lebesby–Seidafjellet + back-to-back

760 MW

Tabell 1: Kapasitet til ny produksjon i Øst-Finnmark gitt ulike tiltak i transmisjonsnettet. Der kapasiteten er oppgitt felles for Adamselv og Varangerbotn betyr det at kapasiteten deles mellom stasjonene. Når kapasitet tildeles i Adamselv, vil den altså kapasiteten i Varangerbotn reduseres tilsvarende, og motsatt.

Saker til behandling hos NVE og gitte konsesjoner
NVE hadde per oktober 2023 mottatt fem vindkraftsaker og tre nettsaker i Øst-Finnmark til behandling. I Øst-Finnmark er det gitt to konsesjoner til ny produksjon som foreløpig ikke er realisert. Dette gjelder byggetrinn to i Hamnefjell vindkraftverk og byggetrinn tre i Raggovidda vindkraftverk.

Per våren 2024 arbeider NVE med å fullføre en innstilling til Energi­departementet om Statnetts søknad om ny 420 kV kraftledning mellom Skaidi og Adamselv/Lebesby. Denne vil ikke være en del av den helhetlige prosessen, da den allerede er under aktiv behandling hos NVE. Det samme gjelder endringssøknaden om flytting av planområdet for Raggovidda byggetrinn tre.

Saker til behandling framover
I november 2023 ba NVE om å bli informert om andre, modne prosjekter for kraftproduksjon i Finnmark. Dette resulterte i at NVE ble varslet om at ytterlige 23 produksjonsanlegg var under planlegging, fordelt på teknologiene vindkraftverk, vannkraftverk, kjernekraftverk og hybridanlegg med flere produksjonsformer . Saker om kjernekraft håndteres av Olje- og energidepartementet. Det varslede kjernekraftprosjektet vil derfor ikke være en del av den videre prosessen til NVE. Alle de andre sakene, både de som er sendt inn til behandling og de som nylig er varslet, kan det være aktuelt å se nærmere på i en helhetlig prosess for Finnmark.

Prosjektene NVE ble varslet om må bearbeides videre til en formell melding eller søknad, dersom NVE skal ta disse til behandling. Før NVE kan behandle vindkraftprosjekter må også kommunen støtte dette. I januar 2024 satte NVE en frist for å sende inn meldinger, til 22. april 2024. Da fristen gikk ut hadde NVE mottatt 22 nye prosjekter om kraftproduksjon.

Kontakt

Koordinator Inger Anette Sandvand Dahlen

Epost: iasd@nve.no

Ord- og begrepsliste

Back-to-back
En ‘back-to-back’ er en komponent som kan styre kraftflyten på en ledning, for å utnytte mer av kapasiteten på ledningen. Dette er altså ikke en ny ledning, men en type omformer som plasseres i en transformatorstasjon.

En back-to-back i Varangerbotn, eventuelt en ny transformatorstasjon i Seidafjellet, kan styre kraftflyten på ledningen som går til Finland. Man kan utnytte mer av kapasiteten på ledningen og dermed øke kapasiteten i nettet til både ny produksjon og nytt forbruk i Øst-Finnmark.

Innstilling
I saker over en viss størrelse har NVE ikke vedtaksmyndighet, men skriver en innstilling til Energidepartementet der vi anbefaler eller fraråder at et prosjekt får konsesjon. 

Melding
En melding er en tidlig og overordnet beskrivelse av et prosjekt som en utbygger planlegger. NVE mottar meldinger, sender dem på høring og fastsetter hvilke utredninger som må gjøres før utbygger kan utarbeide en søknad.

Søknad
En søknad om konsesjon er en mer detaljert beskrivelse av et planlagt prosjekt enn en melding. Den inneholder utredninger av konsekvensene som prosjektet forventes å ha for omgivelsene. NVE mottar søknader og sender dem på høring. Etter å ha vurdert prosjektet og de samlede innspillene skriver NVE enten et vedtak eller en innstilling.

Tilknytning på vilkår
Tilknytning på vilkår betyr at nettselskap og produsent (eller forbruker) inngår en avtale om at produksjonen (eller forbruket) skal begrenses dersom det oppstår tilfeller der det er nødvendig for at nettet ikke skal bli overbelastet.

Vedtak
I saker under en viss størrelse har NVE myndighet til å fatte vedtak om å gi eller avslå konsesjon. Dette vedtaket kan påklages. Klagen vil i så fall bli behandlet av Energidepartementet.