Finnmark
-
212/2 Alta-Kautokeinovassdraget uten Altautb. (Guovdageaineatnu)
Vernegrunnlag: Anbefalt referansevassdrag. Størrelse og beliggenhet. Sammen med Tanavassdraget omfatter vassdraget Finnmarksvidda som er nasjonalt særpreget ikke minst på grunn av sine svært mange vann myrer og elveløp i en sårbar natur. Vassdraget gir en helhetlig og gradvis overgang av naturtyper fra viddelandskap i sør til utløp i Altafjorden. Ulike elveløpsformer og aktive prosesser, botanikk, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Avsetninger som illustrerer innlandsisens tilbaketrekning utgjør stedvis viktige og dominerende landskapselementer. Kulturminneverdier. Viktig for reindrift og friluftsliv inkl. laksefiske.
-
238/2 Austerelva - Tverrelva (Ovsttarjohka/Gaskajohka)
Vernegrunnlag: Urørthet. Beliggenhet øst på Varangerhalvøya, vendt mot Barentshavet. Vassdraget, som har få vann, er viktig del av et særpreget arktisk og karrig landskap, med utpreget viddekarakter i indre deler. Elvesystemet utgjør en sentral del av et sårbart landskap. Innslag av dolomitt påvirker naturforholdene. Elveløpsformer, botanikk og landfauna er viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftslivet.
-
241/1 Bergebyelva (Suovvejohka)
Vernegrunnlag: Vassdragets vann, viktige våtmarksområder og tilhørende elvesystem drenerer mot sør, og ligger i overgangen til et særpreget landskap på Varangerhalvøya, som er uten større vann. Geologi og landskap med tilhørende landfauna og vannfauna er viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftslivet, bl.a laksefiske.
-
222/2 Billefjordelva (Gorbuvuonjohka)
Vernegrunnlag: Urørthet. Vassdraget ligger mellom de også vernede Stabburselva og Repparfjordelva og utfyller vernet av disse. Kvaliteter knyttet til isavsmeltingsformer, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Ved vernevedtaket i 1980 ble fiske av laks og hensyn til reindrift trukket frem. Viktig for reindrift og laksefiske.
-
211/2 Bogneelva (Bávnnjajohka)
Vernegrunnlag: Urørthet. Vassdragets elver og vann har en sentral funksjon i et variert landskap fra fjell til fjord. Utfyller vern av Vassbotnelva. Viktig for friluftslivet. Store interesser knyttet til laks var viktig ved vernevedtaget i 1980.
-
224/2 Brennelva (Lávttejohka)
Vernegrunnlag: Vassdragets mange elver, vann og myrer er viktige naturtyper i et attraktivt landskap nær tettstedet Lakselv. Kvaliteter knyttet til elveløpsformer, botanikk, landfauna og vannfauna er viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftsliv, inkludert jakt og fiske (laks).
-
225/1 Børselva (Bissojohka)
Vernegrunnlag: Vassdraget utgjør viktige deler av et kontrastrikt og instruktivt landskap der berggrunnen styrer et sterkt strukturbestemt og forgrenet dreneringsmønster med mange vann. Norges største forekomst av dolomitt bidrar til det særpregete naturmangfoldet. Øvre deler har viddeform med karrig vegetasjon. I overgangen mot lavlandet ligger en mektig canyon. Elveløpsformer, isavsmeltingsformer, botanikk, landfauna og vannfauna bidrar også sterkt til naturmangfoldet. Viktig for friluftslivet inkl. fiske.
-
246/2 Ellenelva
Vernegrunnlag: Beliggenhet i Pasvik, helt øst i Norge. Vassdragets mange myrer og vann, størst er Ellenvatnet, utgjør en sentral del av et lavtliggende landskap i innlandet. Området viser klare kontraster til andre vassdrag i Norge. Vegetasjon, fauna og isavsmeltingsformer er viktige deler av naturmangfoldet.
-
211/1 Fjorddalsvassdraget
Vernegrunnlag: Urørthet. Anbefalt referansevassdrag. Beliggenhet. Kystvassdragets bre og elver drenerer mot nord og er viktige deler av et særpreget og kontrastrikt landskap med kort avstand fra høyfjell til fjord. Brepåvirkning, elveløpsformer og aktive prosesser med tilhørende landformer inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Kulturminneverdier.
-
247/3 Grense Jakobselv (Vuorján)
Vernegrunnlag: Beliggenhet sør for ytre Varangerfjorden. Vassdraget renner i et sprekkesystem i prekambriske bergarter. Nær kysten har terrenget relativt stort relieff. Landskapet med tilhørende biomangfold og elveløpsformer er viktige deler av naturmangfoldet. Tidevannspåvirket basseng nær utløpet. De vernede vassdragene Tårnelva, Grense Jakobselv og Karpelva utgjør samlet en helhet lengst øst i Norge. Viktig for reindrift og fiske (laks).
-
220/2 Hamnelva (Boršujohka)
Vernegrunnlag: Urørthet. Særpreget, nordvendt vassdrag på Nordkinnhalvøya. Kystnær beliggenhet vendt mot Barentshavet. Naturmangfold knyttet til elvas forgreinete elveløp med mange loner er viktige deler av det karrige landskapet. Viktig for friluftslivet, bl.a. laksefiske.
-
234/2 Julelva (Juovlajohka)
Vernegrunnlag: Vassdragets tre grener som alle drenerer mot øst-nordøst, kommer fra sentrale Varangerhalvøya som har få vann og lite vegetasjon. Nedre del er representativt for de skogrike delene av halvøya. Isavsmeltingsformer, elveløpsformer, botanikk, ferskvannsdyr og fugler er viktige deler av naturmangfoldet. Kulturminneverdier. Viktig for friluftsliv knyttet til fiske.
-
247/1 Karpelva (Siidejohka)
Vernegrunnlag: Anbefalt referansevassdrag. Beliggenhet sør for ytre Varangerfjorden. Vassdraget markerer overgangen fra et heilandskap i nord til viddepreg lenger sør. De vernede vassdragene Tårnelva, Grense Jakobselv og Karpelva utgjør samlet en helhet lengst øst i Norge. Kulturminneverdier. Viktig for reindrift og friluftsliv som jakt og fiske (laks).
-
218/1 Kokelva (Goavkejohka)
Vernegrunnlag: Vassdragets mange elver og vann er viktige naturtyper i et småkupert landskap med karrig vegetasjon. Sammen med de vernede vassdragene Russelva, Repparfjordelva og Smørfjordelva utgjør Kokelva en helhet sentralt på Porsangerhalvøya.
-
243/1 Klokkerelva (Veadjejohka)
Vernegrunnlag: Vassdragets forgreinete elvesystem med mange vann og store myrområder utgjør sentrale deler av et lavtliggende landskap sør for Varangerfjorden. Markerte terrasser i nedre del. Elveløpsformer og store klassiske myrområder med arktisk vegetasjon og utforming er viktige deler av naturmangfoldet.
-
239/1 Komagelva (Storrajohka)
Vernegrunnlag: Anbefalt referansevassdrag. Beliggenhet øst på Varangerhalvøya, vendt mot ytre Varangerfjorden. Vassdraget, som mangler vann i indre deler, er viktig del av et særpreget, arktisk og karrig landskap med utpreget viddekarakter i øvre deler. Elvesystemet utgjør en sentral del av landskapet og preger nedre del med meandrer, myrer og små vann. Elveløpsformer, botanikk, landfauna og vannfauna er viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftslivet, inkludert jakt og fiske (laks).
-
224/1 Lakselva (Leavdnjajohka)
Vernegrunnlag: Anbefalt referansevassdrag. Vassdragets vann, myrer og sterkt forgrenete elvesystem er viktige naturtyper i et variert og karakterfullt landskap som strekker seg fra fjellvidde i øvre deler til frodig dal med store avsetninger i nedre og nordlige deler. Kvaliteter knyttet til berggrunn, elveløpsformer og aktive prosesser, isavsmeltingsformer, terrasser, botanikk, vannfauna og landfauna utgjør viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for reindrift og friluftsliv, inkludert jakt og fiske (laks).
-
233/1 Langfjordelva (Lákkojohka)
Vernegrunnlag: Vassdragets elver og vann er viktige deler av et landskap med stort mangfold. Øvre deler ligger på det flate og viddepregete Ifjordfjellet. Den frodige nordøstgående hoveddalen med mye løsmasser i nedre del, har utløp til Langfjorden i ytre Tanafjorden. Aktive prosesser med tilhørende elveløpsformer, geologi og vannfauna er viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for laksefiske og reindrift. Stor betydning som gyte- og oppvekststed for laks og sjørøye ved vernevedtaket i 1980.
-
246/1 Langfjordelva
Vernegrunnlag: Anbefalt referansevassdrag. Vassdragets store (Langfjordvatn) og mange små vann utgjør en sentral del av et sprekkedalslandskap sør for Varangerfjorden. Biomangfold, inkl. som rasteplass for fugl, er viktige deler av naturmangfoldet.
-
213/1 Leirbotnelva (Lakselva) (Ráirujohka)
Vernegrunnlag: Vassdragets mange elver og vann er sentrale og til dels dominerende naturtyper i et kontrastrikt landskap, i stor grad godt over tregrensen. Ulike elveløpsformer, botanikk og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Stor betydning som gyte- og oppvekststed for laks og sjørøye var viktig ved vernevedtaket i 1980.
-
227/1 Lille Porsangerelva (Skiessjohka)
Vernegrunnlag: Urørthet. Vassdraget ligger på Porsangerhalvøya i Finnmark og drenerer mot nord til ytre Laksefjord. Vassdragets elver, vann og myrer er viktige deler av et variert landskap. Isavsmeltingsformer, aktive prosesser med tilhørende elveløpsformer, botanikk og vannfauna er viktige deler av naturmangfoldet. Stor betydning som gyte- og oppvekststed for laks og sjørøye var viktig for vedtaket i 1980. Viktig for friluftslivet.
-
212/1 Mattiselva (Gávvajohka)
Vernegrunnlag: Vassdragets elver, vann og myrer er viktige deler av et variert og attraktivt landskap, med natur som er typisk for regionen. Ulike elveløpsformer, isavsmeltingsformer, botanikk, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturverdier. Viktig for friluftsliv og reindrift.
-
215/1 Melkeelva (Mielkejohka)
Vernegrunnlag: Urørthet. Anbefant referansevassdrag. Drenerer nordligste bre i Finnmark, Seilandsjøkulen. Kystvassdragets bre, og mange elver og vann er viktige deler av et kontrastrikt og særpreget karrig landskap der breens påvirkning er sentral. Aktive prosesser, elveløpsformer, botanikk, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for reindrift og friluftsliv. -
241/2 Meskelva (Suovvejohka)
Vernegrunnlag: Lite vassdrag med mye myr innerst i Varangerfjorden. Fine løpsformer i sandsteinslag i elvas nedre del. Elveløpsformer, botanikk og fauna er viktige deler av naturmangfoldet.
-
244/2 Munkelva (Uvdu)
Vernegrunnlag; Vassdragets forgreinete elvesystem med mange vann og store myrområder er sentrale deler av et lavtliggende landskap sør for Varangerfjorden. Markerte terrasseflater i de slake dalsidene. Landskapet med tilhørende biomangfold og elveløpsformer er viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftslivet, særlig fiske.
-
244/1 Neidenvassdraget (Njávdánjohka)
Vernegrunnlag: Vassdragets forgreinete elvesystem med mange vann og myrer er sentrale deler av et lavtliggende landskap sør for Varangerfjorden. Isavsmeltingsformer, elveløpsformer, vegetasjon, fisk og rasteplasser for fugl er viktige deler av naturmangfoldet. Tidevannspåvirket stort delta i nedre del. Kulturminner, Viktig for friluftslivet, bl.a. fiske av laks.
-
241/3 Nyborgelva (Bruelva) (Rovvejohka)
Vernegrunnlag: Lite og lavtliggende vassdrag med mye myr innerst i Varangerfjorden. Biomangfold bl.a. knyttet til fugler som bruker myrkomplekset er viktige deler av naturmangfoldet.
-
242/1 Nyelva (Oððajohka)
Vernegrunnlag: Vassdragets forgrenete elvesystem med mange vann er sentrale deler av et overveiende lavtliggende landskap på sørsiden av Varangerfjorden. Vegetasjonen er skrinn og terrenget svært knudret. Isavsmeltingsformer, vegetasjon, landfauna og vannfauna utgjør viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftslivet, bl. a. jakt og fiske.
-
213/4 Repparfjordelva (Reieppuvuonjohka)
Vernegrunnlag: Vassdragets mange elver, vann og myrer er viktige deler av et attraktivt innlandslandskap mellom fjorder i Finnmark. Ulike isavsmeltingsformer, botanikk, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for reindrift og friluftsliv særlig fiske. Betydning også for øvrige samiske interesser. -
242/2 Reppenelva (Reahpenjohka)
Vernegrunnlag: Anbefalt referansevassdrag. Vassdragets forgreinete elvesystem med svært mange vann er sentrale deler av et overveiende lavtliggende landskap innerst i Varangerfjorden. Vegetasjonen er skrinn og terrenget svært knudret. Isavsmeltingsformer og elveløpsformer med tilhørende biologisk mangfold er viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftslivet.
-
218/2 Russelva (Ruossajohka)
Vernegrunnlag: Vassdragets elver og vann er viktige og til dels dominerende naturtyper i et karakterfullt landskap med karrig vegetasjon der elva styres av geologiske benkninger i terrenget. Elveløpsformer og isavsmeltingsformer inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Sammen med de vernede vassdragene Kokelva, Repparfjordelva og Smørfjordelva utgjør Russelva en helhet sentralt på Porsangerhalvøya. Store interesser knyttet til laks var viktig for vernevedtaket i 1980.
-
231/1 Risfjordelva (Ráššávuolesjohka)
Vernegrunnlag: Urørthet. Anbefalt referansevassdrag. Beliggenhet. Kystvassdrag i et kontrastrikt og attraktivt landskap. Vassdraget er verneplanens nordligste, det er relativt stort, drenerer mot nord og er et av de mest arktiske på fastlandet. Aktive prosesser med tilhørende elveløpsformer, botanikk, landfauna og vannfauna er viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for reindrift og friluftsliv.
-
238/1 Sandfjordelva (Dávatjohka)
Vernegrunnlag: Urørthet. Beliggenhet nordøst på Varangerhalvøya, vendt mot Barentshavet. Vassdraget, som har få vann, er viktige deler av et særpreget, arktisk og karrig landskap med utpreget viddekarakter i indre deler. Forgrenete elveløp er nedskåret i det vegetasjonsfattige og blokkrike viddelandskapet. Kvartære avsetninger, elveløpsformer, botanikk, landfauna og vannfauna er viktige deler av naturmangfoldet.
-
213/2 Skillefjordelva (Skirvvejohka)
Vernegrunnlag: Urørt preg. Vassdragets mange elver og vann er viktige deler av et kontrastrikt landskap, med stor variasjon i naturtyper mellom øvre og nedre del. Ulike elveløpsformer, botanikk, landfauna og vannfauna, særlig i hoveddalføret og i sørøst, inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for reindrift og friluftsliv, særlig fiske. Betydning også for øvrige samiske interesser.
-
239/2 Skallelva (Gállojohka)
Vernegrunnlag: Beliggenhet øst på Varangerhalvøya, vendt mot Varangerfjordens innløp. Vassdraget, som mangler vann i indre deler, men har et sterkt forgrenet elvesystem, er del av et særpreget, arktisk og karrig landskap med utpreget viddekarakter i øvre deler. Biologiske kvaliteter er viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftslivet, bl.a. fiske av laks og sjørøye.
-
222/1 Smørfjordelva (Smiervuonjohka)
Vernegrunnlag: Vernet utfyller Russelvdalen og Repparfjorddalen i vest. Begge har daldrag som går over til Smørfjordelva i øst. Disse ivaretar dermed de to øst-vest gående daldragene med tilhørende elvesystemer sentralt på Porsangerhalvøya. Sammen med de vernede vassdragene Repparfjordelva, Russelva og Kokelva utgjør Smørfjordelva en helhet sentralt på Porsangerhalvøya. Stor betydning som gyte- og oppvekststed for laks og sjørøye var viktig for vernevedtaket i 1980.
-
220/1 Snefjordvassdraget (Muorraljohka)
Vernegrunnlag: Urørthet. Anbefalt referansevassdrag. Beliggenhet på Nordkinnhalvøya. Typisk for ytre Finnmarkskysten. Vassdragets mange elver og vann er viktige deler av et landskap med karrig vegetasjon, blokkmark og bart fjell. Instruktive isavsmeltingsformer i nedre del, samt landfauna og vannfauna er som viktige deler av naturmangfoldet. Kulturminneverdier.
-
223/1 Stabburselva (Rávttošjohka)
Vernegrunnlag: Urørthet. Anbefalt referansevassdrag. Vassdragets elver og vann er viktige naturtyper i et variert og kontrastrikt landskap som strekker seg fra fjellvidde i indre deler, til frodig dal med mektige avsetninger og med verdens nordligste furuskog i nedre del. Kvaliteter knyttet til berggrunn, elveløpsformer, isavsmeltingsformer, terrasser, botanikk, landfauna og vannfauna inngår som sentrale deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftsliv inkl. jakt og fiske (laks).
-
228/1 Storelva til Laksefjord (Stuorrajohka)
Vernegrunnlag: Urørthet. Vassdragets elver og vann utgjør viktige deler av et kontrastrikt og variert landskap fra høyfjell i sør til utløp i Laksefjorden i nord. Berggrunnen er variert og ulike instruktive isavsmeltingsformer er fremtredende både i fjellet og i dalbunnen. Aktive prosesser med tilhørende elveløpsformer, botanikk og vannfauna er viktige deler av naturmangfoldet.
-
237/1 Syltefjordelva (Oardujohka)
Vernegrunnlag: Urørthet. Anbefalt referansevassdrag. Kystnær beliggenhet mot Barentshavet. Vassdraget er viktige deler av et særpreget landskap nord på Varangerhalvøya, med utpreget viddekarakter i indre deler. Sterkt forgrenete elveløp er nedskåret i det til dels blokkrike viddelandskapet. Isavsmeltingsformer og elveløpsformer med tilhørende viktig biomangfold langs og i elva utgjør en sentral del av landskapet og en viktig del av naturmangfoldet. Kulturminneverdier. Viktig for reindrift og friluftsliv.
-
211/3 Sør-Tverrfjordvassdraget (Bártnavuonjohka)
Vernegrunnlag: Urørthet. Beliggenhet. Kystvassdragets bre, elver, myrer og vann drenerer mot nord og er viktige deler av et særpreget, variert og kontrastrikt landskap med kort avstand fra høyfjell til fjord. Vassdragets brepåvirkning, elveløpsformer med aktive prosesser, botanikk, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftslivet.
-
212/4 Transfarelva (Gáiddošjohka)
Vernegrunnlag: Urørthet. Vassdragets elver og vann har en viktig funksjon i et variert og kontrastrikt landskap der nedskjæringen fra fjellvidde til fjord er markert. Ulike elveløpsformer og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet.
-
234/1 Tana (Deatnu)
Vernegrunnlag: Anbefalt referansevassdrag. Størrelse og beliggenhet. Sammen med Alta- Kautokeinovassdraget omfatter vassdraget Finnmarksvidda som er nasjonalt særpreget ikke minst på grunn av sine svært mange vann og elveløp i en sårbar natur. Vassdraget gir en helhet og gradvis overgang av naturtyper fra viddelandskap i sør til utløp i Tanafjorden. Avsetninger og former knyttet til innlandsisens tilbaketrekning dominerer landskapet flere steder. Pågående prosesser i dagens elver gir sedimenttransport med aktive formdannelser. Vegetasjon, landfauna og vannfauna er viktige deler av naturmangfoldet. Kulturminneverdier. Viktig for reindrift, laksefiske og friluftsliv.
-
235/1 Trollfjordelva (Stuorrajohka)
Vernegrunnlag: Urørthet. Anbefalt referansevassdrag. Vassdraget er viktige deler av et kontrastrikt landskap nordvest på Varangerhalvøya, med viddekarakter og få vann i indre deler. Elva er kraftig nedskåret i det blokkrike viddelandskapet, med stor rasaktivitet i dalsidene. I dalbunnen har elva dannet fine løpsformer i sedimentene. Vegetasjon, hekkeplass for våtmarksfugl og isavsmeltingsformer i nedre del er viktige deler av naturmangfoldet. Kulturminneverdier. Viktig for reindrift.
-
212/3 Tverrelva
Vernegrunnlag: Vassdragets elver, myrer og vann er viktige naturtyper i et attraktivt og variert landskap som markerer overgangen mellom fjellvidde og fjord. Isavsmeltingsformer, aktive prosesser med tilhørende elveløpsformer, berggrunn, botanikk, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Store kulturminneverdier. Viktig for friluftslivet.
-
247/2 Tårnelva
Vernegrunnlag: Beliggenhet sør for ytre Varangerfjorden. De vernede vassdragene Tårnelva, Grense Jakobselv og Karpelva utgjør samlet en helhet lengst øst i Norge. Viktig for reindrift og friluftsliv som jakt og fiske (laks).
-
212/5 Vassbotnelva (Dálbmávžžejohka)
Vernegrunnlag: Urørthet. Vassdragets elver og vann har en sentral funksjon i et variert og attraktivt landskap. Botaniske kvaliteter inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Utfyller vern av Bogneelva. Store interesser knyttet til laks var viktig ved vernevedtaket i 1980.
-
227/2 Veidneselva (Ráhkojohka)
Vernegrunnlag: Urørthet. Vassdraget ligger på Porsangerhalvøya i Finnmark og drenerer mot nord til ytre Laksefjord. Stor betydning som gyte- og oppvekststed for laks og sjørøye var viktig for vernevedtaket i 1980.
-
241/4 Vesterelva til Meskfjorden (Njiðggujohka)
Vernegrunnlag: Vassdragets forgrenete elvesystem med mange vann og myrer er sentrale deler av et knudrete og lavtliggende terreng innerst i Varangerfjorden. Isavsmeltingsformer, vegetasjon, landfauna og vannfauna utgjør viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for laksefiske.
-
240/1 Vestre Jakobselv
Vernegrunnlag: Beliggenhet sentralt på Varangerhalvøya. Vassdraget som drenerer mot sør, er viktige deler av et særpreget landskap med arktisk preg og utpreget viddekarakter i indre deler. Elvesystemet utgjør en sentral del av landskapet. Isavsmeltingsformer, elveløpsformer, botanikk, landfauna og vannfauna er viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftslivet, bl. a. laksefiske.
-
246/3 Ødevassbekken
Vernegrunnlag: Beliggenhet i Pasvik, helt øst i Norge. Vassdragets mange myrer og vann, størst er Ødevatnet, utgjør en sentral del av et lavtliggende landskap i innlandet. Området viser klare kontraster til andre vassdrag i Norge. Vegetasjon, fauna og isavsmeltingsformer er viktige deler av naturmangfoldet.
Finn vassdrag på fylkesnivå
Velg fylke | |
Velg vassdrag |