Publisert 09.09.2015 , sist oppdatert 16.08.2021

Forbygning mot erosjon i Sølna ved Lovise Hytte

Sølna har sitt utspring i myrene ved Holmsjøen sørvest i Alvdal. Elva renner ut i Folla like nord for Alvdal sentrum.

Den ferdigstilte tømmerkisteforbygning etter restaurering — Foto: Arne Hamarsland, NVE, 2003

På Sølnas høyre side, 1,5 km ovenfor samløpet med Folla, ligger Lovise hytte. Lovise hytte er en nedlagt smeltehytte som var i drift fra 1784 til 1887, da den brant. Restene etter smeltehytta og omkringliggende hus er fremdeles å se. Sikringsanlegget omfatter reparasjon og restaurering av tidligere tømmerkisteforbygning mot slagghaugene ved Lovise Hytte. Anlegget omfatter tømmervegg, tømmerkiste og mer tradisjonell erosjonssikring.

Området rundt Lovise hytte har en lang og interessant historie. Hytta ble bygd i 1748, som smeltehytte for Folldal Verk for smelting av koppermalm. Området er rikt på kulturminner fra den tida bergverk var en betydelig næringsvirksomhet i regionen. Forbygning mot erosjon var utformet som tømmerkister, og de eldste deler antas å ha vært fra 1700-tallet. Den gamle tømmerkisteforbygningen tålte ikke påkjenningene under flommen i 1995. Det oppsto fare for at elva skulle grave seg inn i slagghaugene som nå lå åpent til helt ut mot elvebredden. I tillegg var det en mulig fare for at svovel- og tungmetallholdig materiale vil kunne bli vasket ut i elva med kommende flommer og tiltagende erosjon. Etter flommen ble det lagt opp en ranke med store steinblokker som midlertidig fylling. Etter henvendelse fra Kulturkontoret i Alvdal kommune med ønske om forbygning og sikring av de gamle slagghaugene ved Lovise hytte, ble det utarbeidet en plan i 1996. Anlegget ble tredelt bestående av tømmervegg, tømmerkiste og forbygning, og sto ferdig i 2003.

Restaurering av anleggets tømmerkisteforbygning
Foto: Arne Hamarsland, NVE, 2003

Relatert informasjon

Kart

Vurdering og kilder

Ved restaurering av anlegget ble det lagt vekt på at materialbruk og sikringsmetode skulle være lik den opprinnelige. Metoden gjør anlegget svært interessant fra et kulturhistorisk perspektiv. Samtidig har de vassdragstekniske anleggene en lang historie, og sterk tilknytning til et eksisterende viktig kulturhistorisk miljø.

Arkiv:

  • Vassdragstekniske planer, anleggsnr. 9168