Publisert 16.10.2015 , sist oppdatert 16.08.2021

Trehørningen, Viken

Dammen ligger i Hole kommunes ytterste østre hjørne, og grenser til Akershus i syd, Oppland i nord og Oslo i øst. Den ligger ved utløpet av Trehørningen, en sjø på Krokskogen, som er et populært turområde for store deler av det sentrale Østlandet.

Foto: Roar Sivertsgård, NVE, 06.10.2004

Trehørningen har utløp sørover, og elva renner ned i Lommedalen i Bærum. Kampeseter, en seter som har vært brukt av mange gårder oppigjennom historien, ligger i nærområdet. Turistforeningens hytte Myrseter ligger en times gangvei fra Trehørningen. Dammen er en murdam anlagt i 1841. Den er ombygd og reparert flere ganger. Det har sannsynligvis vært anlagt dam her allerede på 1600-tallet i forbindelse med Bærums Verks behov for trevirke til drift av jernverket.

En stor flom i 1638 ødela dammer og bygninger og jernverket ble derfor lagt ned i en periode. Også etter en flom i 1808 ble dammen ødelagt. Årstallet 1841 og bokstaven ”W”, for baron og verkseier Harald Wedel Jarlsberg, er risset inn i steinmuren og antas å være det år dammen ble ombygd fra tredam til murdam (kilde: Sverre Grimstad). Dammen er 100 meter lang og fem meter høy. På damkrona står et lite lukehus av tre. Dammen fungerer i dag som del av vannforsyningen til Bærum kommune. Fra Søndre Heggelivann i nord overføres det vann i tunnel til Trehørningen. Bærum kommune ervervet vannrettighetene i vassdraget i 1949.

Relatert informasjon

Kart

Damtype: Mur

Formål: Vannforsyning

Byggeår: 1841/1924

Oppd.m.volum: 1 mill.m3

HRV/LRV: 371,30/366,80

Damtopphøyde: 371,65

Elv: Vesleelva

Vassdrag: Sandvikselva

Eier: Bærum kommune

Vurdering og kilder

Trehørningen har vært oppdemt og i bruk til mange formål siden 1600-tallet. Dammen illustrerer historie som spenner fra jernverksdrift for fire hundre år siden til moderne vannforsyning i dag. Som kulturminne betraktet gir det dammen, og stedets historie, stor bredde og kontinuitet. Dammen ligger i et mye brukt turområde.

Kilder: