Publisert 19.10.2015 , sist oppdatert 16.08.2021

Haugsmølla

Dammen ved Haugsmølla består i hovedsak av tørrmurt stein som senere er forsterket med betong.

Haugsmølla dam — Foto: Stig Storheil, NVE, 12.07.2016

Langs det som antakelig må regnes for å være et eldre omfang av dammen er det en tømmerkiste overdekket med tømmerstokker. Fra toppen av dammen er det anlagt en vannrenne som går inn mot en møllebygning. Dammen er ombygd, utvidet og reparert opp gjennom tidene. Ulike virksomheter langs åa har avløst hverandre over en 800 års tidsperiode, og vi må derfor regne med at det har vært ulike typer dammer på stedet. Møllebygningen fra 1930-tallet er en stor trekonstruksjon med mansardtak. Mølla, som dammen er en viktig del av, ligger på eiendommen Haug, ved Auståa på Glommas vestside.

Allerede ca 1300 het stedet Møllehaug, noe som tyder på at kvern og mølledrift har eksistert langs åa fra den tidligste perioden på 1200-tallet. Langs åa skal det også ha vært teglverk, vadmelsstampe, garveri og sagbruk. Møllen ble tatt ut av drift i 1987. Driften av bygdemøller krevde dimensjoner, og en stall som rommet 12 hester tilhører anlegget. Hele anlegget krever opprusting. Siden 1990-tallet har Stiftelsen Haugsmølla arbeidet med planer om restaurering og revitalisering av området. Hvert år arrangerer stiftelsen en ”Mølledag”.

Relatert informasjon

Kart

Damtype: Mur

Formål: Mølledrift

Byggeår: 1800-tallet

Meter over havet: 157

Elv: Auståa

Vassdrag: Glomma

Eier: Stiftelsen Haugsmølla

Vurdering og kilder

Dammen ved Haugsmølla representerer primært bygdemølledriften, spesielt 1900-tallets store bygdemøller. Dammen og lokaliteten representerer lang tids kontinuitet hva gjelder bruk av småvassdrag på indre Østlandet. Dammen i sin konstruksjon med alle sine deler er nokså typisk, men en god representant for anlegg av denne karakter. Dammen og anlegget er ikke i god teknisk stand.

Området er lett tilgjengelig. Haugsmølla fikk tittelen ”årets kulturminne” av innbyggerne i Åsnes kommune i kulturminneåret 1997. Kulturmiljøet ved Haugsmølla er høyt prioritert i Hedmark fylkeskommunes kulturvernplan fra 2005. Samlet sett er Haugsmølla med dagens damanlegg et rikt småskala teknisk-industrielt kulturmiljø med potensial for både dokumentasjon og formidling.

Kilder:

  • Johnsson, Hans, 2009: Forenklet restaureringsplan – Haugsmølla, utarbeidet av TYMPANON på oppdrag av Stiftelsen Haugsmølla
  • Kristoffersen, Christine, 2010: EKTE - En bok om verdiskaping, mat og kulturminner i Solør og på Finnskogen
  • Stiftelsen Haugsmølla v/Jan Håkon Oppi