Publisert 04.09.2015 , sist oppdatert 16.08.2021

Forbygninger mot erosjon i Grense-Jakobselv

Grense-Jakobselv er en grenseelv som følger den norsk-russiske grensen over en strekning på 35 km før den munner ut i Kobbholmfjorden. På de nedre 20 km er elva meandrende. Elva graver i innersvingene og legger igjen masser i yttersvingene. Strekningen er tett forbygd med mange sikringsanlegg bestående av sprengt stein for å forhindre erosjon.

Flyfoto — Foto: Gunnar Kristiansen, NVE, 2007

Grensen ble fastsatt i 1924 av Norge og Finland. Den gang var landet på andre siden av elva finsk, i dag er det russisk. Det ble bestemt at grensen skulle følge elvas djupål. For å opprettholde djupålen var det nødvendig å stabilisere elvekanten. På statsbudsjettet 1952-1953 ble det bevilget ekstraordinære midler til forbygningsarbeider langs Grense- Jakobselv fra havet og opp til Bjørnstad i en lengde på 10 km. Mye av arbeidet ble gjort for hånd på grunn av vanskelig adkomst til elva og på grunn av grenselinjen. I 1959 sto strekningen ferdig. Samtidig ble det bestemt at arbeidene skulle fortsette videre oppover til Elvheim, en strekning på 11 km. Utenriksdepartementet hadde påpekt betydningen av at Grense-Jakobselv ikke endret løp. Arbeidene startet uten ekstrabevilgninger, og ble mer omfattede enn planlagt, da det måtte bygges anleggsvei innover i dalen. Sovjetiske myndigheter protesterte fordi de mente veien ville ha en militær funksjon. Arbeidene ble fullført på 1970-tallet. Det tok Russland noe lengre tid å få gjort tilsvarende arbeider på sin side. Først i 1989- 1990 ble de verste skadene i elvekanten på russisk side reparert. Norge hadde faktisk ”innvunnet land” fordi elva hadde gravd seg innover på russisk side og djupålen dermed hadde flyttet på seg. I de senere årene har Russland fortsatt arbeidet med nye erosjonssikringsanlegg for å stabilisere djupålen, mens tilsvarende tiltak ikke er prioritert i Norge.

Relatert informasjon

Kart

Vurdering og kilder

Erosjonssikringsanleggene på strekningen må sees på som en helhet. Det er de helt spesielle historiske forholdene langs grenseelva som gjør anleggene interessante og unike her til lands. Grense-Jakobselv er et vernet vassdrag.

Litteratur:

  • Andersen, B., 1996. Flomsikring i 200 år. Oslo, Norges vassdrags- og energiverk
  • Andersen, B., 1996. Flomsikring i 200 år. Oslo, Norges vassdrags- og energiverk

Arkiv:

  • Vassdragstekniske planer, anleggsnr. 431, 684