Publisert 07.09.2015 , sist oppdatert 16.08.2021

Forbygning mot flom i Saltdalselva ved Drageid

Saltdalselva har sitt utspring i fjellområdet rundt Saltfjellet, Graddis og grenseområdene østover. Elva renner nordvestover og har utløp i Saltdalsfjorden ved kommunenesenteret Rognan.

Elvestreking — Foto: Kjell Pedersen, NVE, 2006

Ved Drageid, 10 km sør for Rognan, ligger et 850 m langt flomverk på venstre side av veien. Tiltaket er et av flere i helhetlig plan for Saltdalsvassdraget. Ifølge planen er det foretatt en vurdering av behov for økt sikkerhet og bedret vassdragsmiljø, der tidligere inngrep er utført.

Ifølge arkivkilder ble det anlagt en forbygning ved Drageid mellom 1918 og 1923. Denne hadde som hensikt å erosjonssikre bebyggelse og jordbruksområder. Anlegget har trolig blitt reparert etter flommen i Saltdal i 1930. I desember 1957 ble det påvist skader, og det fremkommer at NSB tidligere har utført reparasjoner på anlegget. Nordlandsbanen var under bygging i dette området på 1950-tallet. I plan fra 1943 ble det lagt opp til flere reparasjoner og nye anlegg over en strekning på 20 km langs Saltdalselva. Disse arbeidene ble avsluttet i 1962. I perioden mellom 1930 og 1960 har erosjonssikringen blitt bygd om til et flomverk. På 1990-tallet ble det bygd en ny bru over Saltdalselva i forbindelse med omlegging av E6. Den nye brua førte til en innsnevring av elveløpet, som igjen kunne føre til oppstuving og flom. Flomverket som opprinnelig ble bygd for å beskytte dyrka mark og jernbane, ble derfor hevet 50 cm. Det har vært vurdert tiltak for å dempe det ruvende inntrykket av det hevede flomverket, men dette har foreløpig ikke blitt utført.

Relatert informasjon

Kart

Vurdering og kilder

Anlegget er interessant fordi det har endret form og funksjon i takt med endret infrastruktur. Landskapsmessig ligger flomverket fint til i en korridor mellom jernbanelinjen og E6. Anlegget er godt synlig fra rasteplassen på motsatt side av elva. Saltdalselva inngår i det vernede vassdraget Saltdalsvassdraget.

Arkiv:

  • Vassdragstekniske planer, anleggsnr. 428, 1870, 10056