Publisert 19.10.2015 , sist oppdatert 16.08.2021

Sillongen

Dammen ligger ved utløpet av Sillongen, et tjern som sammen med tjernet Slomma har vært brukt til vannforsyning for Østre Toten kommune.

Foto: Helena Nynäs, NVE, 28.05.2013

Det var Lena vannverk som tok i bruk begge tjern som drikkevannskilde på 1930-tallet. Tjernene ble tatt ut av drikkevannsforsyningen i 1992. Sillongen er i dag kun i bruk som rekreasjon. Det er et populært badested på sommeren, og i umiddelbar nærhet ligger Toten hotell og Toten golfbane. Fra Sillongen renner elven, til dels i rør, med et fall på ca 40 meter, videre østover til Slomma. Allerede før 1900 har begge tjern vært demt opp, men da i forbindelse med møllebruk i Kverndalen, rett nedenfor Slomma.

I 1909 ble det gjort forsøk med å produsere elektrisitet i Kverndalen, men driften viste seg etter kort tid ulønnsom og ble nedlagt. Området ved Kverndalen er lokalt ansett å være et viktig kulturmiljø. Dammen ved Sillongen er en jordfyllingsdam med betongkjerne, 2,5 meter høy og 35 meter lang. Dammen ble utbedret på 1930-tallet. Elva ble for ca femten år siden lagt i rør og området i dammens nærhet er planert. Tjernet kan reguleres ved behov med en åpne- og lukkeinnretning innebygd i betongdelen av dammen. Etter 1992 er dammen kun i bruk for å holde vannspeilet i Sillongen, der bading og fiske er populært.

Relatert informasjon

Kart

Damtype: Fylling

Formål: Vannforsyning

Byggeår: 1906

Meter over havet: 455

Damtopphøyde: 453,50

Elv: Lenaelva

Vassdrag: Glomma

Eier: Østre Toten kommune

Vurdering og kilder

Dammen er av de eldre jordfyllingsdammer, og utmerker seg ved at den har vært del av drikkevannsforsyningen i Østre Toten i en 60 års periode. Den utgjør ikke et markant innslag i terrenget, men fremstår nærmest som en del av kulturlandskapet. Dammen, tjernet Sillongen og de nærliggende tjernene forteller historie om mindre vassdrag og bruken av dem til flere formål på indre Østlandet.

Kilder:

  • Røse, Sigurd (red) (1952): Totens bygdebok, bind I, annen del
  • Opplandsarkivet, avdeling Toten økomuseum – arkivliste OATM 288 – om Lena Vannverk