Publisert 16.05.2023 , sist oppdatert 14.08.2023

RMEs sommerprosjektblogg 2023

Sommerprosjektet til RME handler i 2023 om fleksibilitet i kraftsystemet. Gjennom sommeren vil fire studenter jobbe med problemstillinger tilknyttet fleksibilitet i kraftsystemet og RME sitt arbeid. På denne siden vil det komme ukentlige innlegg om hva studentene jobber med.

Den siste (korte) uken på sommerprosjektet har vært hektisk og veldig morsom! Vi har erfart at man alltid har litt mer arbeid igjen enn man tror, og de siste dagene har derfor blitt en ordentlig sluttspurt. Vi har stort sett brukt tiden til å ferdigstille rapporten, og er nå stolte av å endelig ha levert et ferdig produkt. Nå blir det et langt avbrekk fra oppgaven før vi skal presentere den for avdelingen i september. Da er planen at rapporten skal bli publisert på nettsiden vår!

Vi vil gjerne benytte anledningen til å takke hver og en på RME for å ha gitt oss en fantastisk sommer. Prosjektet har både gitt oss økt faglig kompetanse og vært en utrolig hyggelig anledning til å bli bedre kjent med RME. Vi ønsker derfor å gi en stor oppfordring til alle som titter innom denne bloggen å søke på RME sitt sommerprosjekt neste år! Med det sier vi tusen takk for oss!

Hopp og hei, ny uke er gjennomført og nå er vi inne i siste innspurten av sommerprosjektet. Etter ferdigstilling av førsteutkastet forrige uke, har vi nå fått en haug av gode innspill og tilbakemelding fra hver avdeling i RME. Som resultat har vi gjort et drastisk inngrep i rapportens lenge, og vi sitter igjen med en konkret og (forhåpentligvis) god kartlegging av hvilke muligheter AMS 2.0 kan realisere.
Onsdag fikk vi også KUBE-studentene på besøk hos oss. det var kjekt å kunne vise de rundt i NVE-bygget og ta en is på takterrassen. På toppen av det hele, fikk Vetle vist frem sitt kubb-talent.
Utover det har uken flytt forbi i et høyt tempo, med mange gode arbeidsøkter og ikke minst kaffepauser. Som oppfølger til forrige ukes vits, kommer en ny:

Hvorfor elsker alle å ha pæra med på fest? Fordi den alltid sprer sitt "strålende" humør og lyser opp kvelden!

Hei alle sammen! 

Vi er allerede inne i den fjerde uken av sommerprosjektet vårt hos RME. Denne uken har vært spennende og innholdsrik, og vi ønsker å dele noen høydepunkter med dere. 

Tidligere denne uken hadde vi møte en av de ansatte på RME som jobber med AMS til vanlig, Øyvind. Han gav oss god veiledning og tilbakemeldinger på prosjektet vårt, samt beste vitsen vi har hørt til nå i RME. 

Etter møtet med Øyvind fikk vi gleden av å møte Elvia sin avdelingsleder for AMS. Det var utrolig hyggelig at han tok seg tid, selv om han har sommerferie.  

Etter tre og en halv uke, og alt for mange dårlige vitser, er nå førsteutkastet til fagrapporten ferdig. Vi avsluttet uken med is og kake, som Hanna hadde bakt.  

Her kommer en liten strømvits helt på slutten. God helg! 

“Hvordan vet du når elektrikeren er enig? 
Han gir deg et elektronikk” 

Denne uken har gått til å skrive om og få innspill på funksjonskrav til AMS 2.0. I løpet av uken har vi hatt møte med sommerstudenter, nettselskaper og andre fagpersoner på AMS-området. Vi har fått mange gode innspill på funksjonskrav, personvern og fleksibilitet. Vi synes samarbeidet i gruppen har gått veldig bra, og har kommet godt i gang med rapporten.   

Ellers har det vært en veldig hyggelig uke på jobb. Vi har blant annet deltatt på NVEs månedlige lønningstreff og sett de to nye bikubene som har kommet på NVEs takterrasse. Nå skal vi ha en uke ferie før vi fortsetter på arbeidet.  

Vi gleder oss allerede til å komme tilbake på jobb! 

Hei og hopp!

Dette var vår første offisielle arbeidsuke, og om den har vært innholdsrik! Uken startet med planlegging av prosjektet og strukturering av oppgaven. Gjennom sommeren har vi fokus på å jobbe «smidig», så vi bruker en del til å organisere dagene med konkrete aktiviteter og oppgaver gjennom uken. I tillegg har vi fått kræsj-kurs i hvordan kraftmarkedet, fysikken og det juridiske spiller sammen om å regulere kraftsystemet i RME.


Det har også vært en spennende uke mtp. innslag fra bransjen. Vi var på et superspennende besøk hos Elhub! Elhub står for all lagring av strømdata i Norge, så de ga oss en grundig innføring i hvordan data blir formidlet fra strømmåleren til nettleverandør, og videre til Elhub. De kunne også fortelle oss masse om hva fremtiden AMS kan gi av muligheter og utfordringer. På toppen av det hele fikk vi møte sommerstudentene i KUBE-prosjektet, som var superhyggelig. Tusen takk til Elhub for en lærerik og morsom dag!

Kamstrup, en av de dominerende leverandørene av AMS til Norge tok seg også tid til å snakke om sine erfaringer med utrullingen av første generasjon AMS i Norge. Vi fikk også høre om hva som eksisterer og vil bli tilgjengelig av tekniske muligheter i deres strømmålere.

Etter en hektisk og lærerik uke, avsluttet vi uken med å nyte sola på takterrassen hos NVE sammen med resten av RME-avdelingen. 

Vår første uke på sommerprosjektet har vært spennende og lærerik! Vi har blitt kjent med hverandre og de hyggelige ansatte i RME. Onsdag ble årets tema presentert, nemlig: Fleksibilitet i verdens største maskin - 2. generasjons strømmålere (AMS 2.0)!

Før vi kan starte med arbeidet har vi brukt litt tid på å legge en plan for prosjektet. På fredag la vi fram prosjektplan for sommeren med oversikt mål, aktiviteter og fremdrift. Nå føler vi oss klare for å starte arbeidet når vi kommer tilbake på mandag.

Parallelt med arbeid har vi også blitt veldig godt tatt imot av de ansatte på RME. Første dag på jobb hadde vi lunsj med lederne for hver seksjon på RME og direktøren Tore Langset. NVE har mange forskjellige morsomme bedriftsidrettslag. Onsdag ettermiddag ble vi med badegruppa til Huk, og Vetle har også meldt seg inn i dødsegruppa.

Alt i alt har det vært en knall start på sommerprosjektet. Vi er glade for å være en del av prosjektet, og gleder oss til fortsettelsen.

Hanna Steine

Jeg heter Hanna, er 23 år gammel og studerer ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (NMBU). Før sommeren fullførte jeg mitt tredje år på studiet Industriell økonomi. I sommer gleder jeg meg til å utfordre meg i en praktisk og dagsaktuell problemstilling om kraftsystemet, sammen med resten av teamet! Det hadde vært spesielt gøy å se at eventuelle tiltak og løsninger vi utarbeider gjennom sommeren, ble gjennomført av RME i praksis for å bidra til økt fleksibilitet. 

 

William Fosdahl

Hei, mitt navn er William. Jeg går femte året på master i Rettsvitenskap ved UiO, hvor jeg er vitenskapelig assistent ved Institutt for Privatrett og Norsk senter for menneskerettigheter. Det jeg gleder meg mest til med årets sommerprosjekt, er å arbeide tverrfaglig for å lære mer om helheten i kraftmarkedet. I tillegg er det kjempemotiverende at arbeidet resulterer i en rapport, som forhåpentligvis kommer flere til nytte. Sist, men ikke minst, ser jeg fram til å spise is på NVEs takterrasse. 

 

Vetle Malum

Jeg heter Vetle og studerer 5. året på Miljøfysikk og fornybar energi ved NMBU på Ås. Jeg ser fram til å jobbe med dyktige fagfolk innenfor kraftbransjen og få et innblikk i hvordan RME jobber for å løse framtidens utfordringer knyttet til kraftnettet.  

 

Embla Vesterdal

Mitt navn er Embla og jeg studerer samfunnsøkonomi. Jeg er på mitt tredje studieår, og fullfører en bachelorgrad ved NTNU dette semesteret. Det blir morsomt å få brukt det jeg har lært på studiet til å jobbe med en såpass dagsaktuell problemstilling denne sommeren. Jeg ser frem til å jobbe i en tverrfaglig gruppe, og tror det blir en veldig lærerik opplevelse å utarbeide en rapport sammen.