Publisert 18.11.2015 , sist oppdatert 16.08.2021

Begrunnelse

Blomsterbed
Det er viktig å legge til rette for et trivelig arbeidsmiljø, også inne i fjellhallene. Innerst inne i den lange transportgangen er det opprettet et lite blomsterbed. Foto: Sissel Riibe, NVE

Tronsholen transformatorstasjon var, sammen med Lysebotn kraftverk og overføringsledningen derfra, en viktigdel av Lyse Kraftverks første utbygging og etablering innen kraftforsyning. Utbyggingen var på en rekke måter spesiell og svært utfordrende. Kraftverket var ved idriftsettelsen et av de største i landet, og det var også et av våre aller første kraftverki fjell. Overføringsledningen fra Lysebotn til Tronsholen ble bygget gjennom et kupert terreng, og inneholder blant annet to svært lange spenn over Lysefjorden og Høgsfjorden.

Med idriftsettelsen av Tronsholen-anlegget ble det endelig slutt påden tiden da Sør-Rogaland var etområde preget av små og atskilte produksjonsenheter for elektrisitet, der man til stadighet opplevde knapphet og strømrasjonering vinterstid. Stasjonen var med andre ord av meget stor betydning for befolkningen i området.

I tillegg til forsyning av de sivile forbrukerne, leverte Tronsholen transformatorstasjon strøm til viktige militære anlegg i det som var en vanskelig forsvars- og sikkerhetspolitisk periode i årene etter andre verdenskrig. Dette var også hovedårsaken til at stasjonen ble bygget i fjell og at den tidligere Kraftforsyningens sivilforsvarsnemnd valgte å bidra økonomisk til utbyggingen.

Å bygge transformatorstasjoner i fjell hadde tidligere ikke vært særlig vanlig, og dette ga Tronsholen-anlegget et visst preg av å være et pionerprosjekt. Vanskelige utfordringer måtte overvinnes innen alt fra finansiering til fjellsprengningsteknikk. I årene etter Tronsholens idriftsettelse ble imidlertid transformatoranlegg i fjell mer vanlig, og i denne sammenheng kan blant annet nevnes utvidelsen av anleggene på Hauen i Grenland i 1955 og på Nørve utenfor Ålesund i 1959.

Inngangen til fjellanlegget er utformet som et portalbygg i betong tegnet av Tor Johannessen. Bygget er på mange måter representativt for sin periode, men det har også elementer som gjør at det fremstår som forseggjort og med egenart. Ikke minst er det spesielt hvordan fasadene er komponert, og hvilken plassering vinduene har fått.

Tronsholen transformatorstasjon hadde i mange år den viktige funksjonen som driftssentral for Lyse-selskapene. Kraftforsyningen i et stort og meget folkerikt område på Sør-Vestlandet ble dermed styrt og kontrollert fra anleggets fjellhall. Senere har driftssentralfunksjonen blitt tatt ut fra Tronsholen og flyttet til et annet anlegg.