Revisjon av konsesjonsvilkår - Uste- og Hallingdalsvassdraget

Registreringsnummer
7915
Saksnummer
201700791
Overordnet sakstype
Vannkraft
Sakstype
Revisjon av konsesjonsvilkår
Status
Revidert konsesjon
Vedtaksdato
27.01.2023
Tiltakshaver
HAFSLUND ECO VANNKRAFT AS
Fylke
Hordaland, Buskerud
Kommune
Ulvik, Hol, Ål, Gol, Nes i Buskerud, Nore og Uvdal
Vassdragsområde
012.CZ

Det er ved kgl.res. 27.01.2023 gitt reviderte konsesjonsvilkår for reguleringen av Uste- og Hallingdalsvassdraget, og omgjorte vilkår for Usta og Nes kraftverker og for døgnreguleringen av Strandafjorden.

I vassforvaltningsplanen for Vest-Viken ble det satt miljømål som krev at miljøtilstanden betrast i Uste- og Hallingdalsvassdraget. På bakgrunn av desse måla åpnet NVE sak om revisjon av konsesjonsvilkåra. Foreningen til Hallingdalsvassdragets regulering som er konsesjonær for reguleringene, og Hafslund Eco Vannkraft AS for Usta og Nes kraftverker.

Det er gitt moderne konsesjonsvilkår for reguleringa av vassdraga, som gir betre moglegheit til å pålegge avbøtande tiltak. Vilkåra for Usta og Nes kraftverk er omgjort.

Minstevassføring i Usteåne er økt vesentlig, og det er innført minstevassføring i Rukkedøla. Det er også gitt  tidlegare overføring frå Ustevatn til Rødungen, mellom anna for å dempe faren for flaum langs Usteåne.

Det er ikkje pålagt magasinrestriksjonar i Rødungen eller Strandafjorden, da fordelane for fisk eller vassmiljø ikkje veg opp for dei negative konsekvensane for kraftsystemet og kostnadane dette ville ha ført med seg.

Eit utval av sakas dokument er lagt ut på denne sida.