Grunnvannsuttak i Mølmannsdalen

Registreringsnummer
8183
Saksnummer
201833139
Overordnet sakstype
Andre inngrep
Sakstype
Vannuttak
Underordnet sakstype
Grunnvann
Formål
Alminnelig vannforsyning
Status
Gjeldende konsesjon
Vedtaksdato
22.10.2019
Fylke
Trøndelag
Kommune
Røros
Vassdragsområde
002.QB

Tillatelse til uttak av grunnvann for vannforsyning i Mølmannsdalen i Røros kommune

Søknaden gjelder uttak av grunnvann fra en løsmasseavsetning i Mølmannsdalen, på østsiden av Håelva, for å forsyne innbyggerne i Røros kommune med drikkevann. Røros kommune søker om å ta ut inntil 50 l/s (4320 m3/døgn) fra til sammen to brønner. Prøvepumping viser at grunnvannsmagasinet har kapasitet til dette. De synlige inngrepene består av to brønnhus/brønntopper som av hensyn til flomsikring skal bygges noe opp fra terrenget. Brønnområdet skal inngjerdes. Trøndelag fylkeskommune, Fylkesmannen i Trøndelag, Mattilsynet, Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard er alle positive til tiltaket.

 

Håelva er vernet etter Verneplan for vassdrag IV. Nydannelse av grunnvann vil i hovedsak skje ved at det gjennom grunnen strømmer vann fra elva og inn mot brønnene. NVE legger vekt på at planlagte grunnvannsuttak kun tilsvarer cirka 0,7 % av middelvannføringen til vassdraget og 1,9 % av alminnelig lavvannføring, slik at påvirkningen på vannføringen i elva er beskjeden. Selv om Håelva er vernet vassdrag, er ikke berørt del av vassdraget sentral i forhold til vernegrunnlaget. Etter en helhetsvurdering mener NVE at tiltaket ikke er i konflikt med verneverdiene til Håelva jf. vannressursloven §§ 35.

 

Tilstrekkelig drikkevann av tilfredsstillende kvalitet er en allmenn interesse av høy prioritet. NVE tillegger dette stor vekt.

 

Etter en helhetsvurdering av planene og de foreliggende uttalelsene mener NVE at fordelene av det omsøkte tiltaket er større enn skader og ulemper for allmenne og private interesser slik at kravet i vannressursloven § 25 er oppfylt. NVE mener at tiltaket ikke er i konflikt med verneverdiene til vassdraget jf. vannressursloven §§ 35. NVE gir Røros kommune tillatelse etter vannressursloven § 45 til uttak av grunnvann i løsmasseavsetning i Mølmannsdalen med inntil 50 l/s, til drikkevannsforsyning. Tillatelsen gis på nærmere fastsatte vilkår.