Ny Våler transformatorstasjon og ny 47 (132) kV kraftledning Såner 2-Våler

Tiltakshaver
ELVIA AS
Sakstype(r)
Nett
Saksnummer
202006914
Status
Konsesjon gitt
Dato
03.01.2024
Fylke
Østfold, Akershus
Kommune
Våler, Vestby

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt Elvia AS konsesjon og ekspropriasjonstillatelse for å bygge og drive Våler transformatorstasjon med omsetning 47/22 kV, en om lag 6 km lang 47 (132) kV kraftledning fra Såner 2 stasjon til den nye transformatorstasjonen, bygge om Såner 2 stasjon og å rive den eksisterende om lag 5,5 km lange 22 (47) kraftledningen mellom Såner 2 og Torsholt stasjoner. Anleggene ligger i Vestby og Våler kommuner i Akershus og Østfold.

Dagens strømforsyning til Våler kommune nærmer seg kapasitetsgrensen og i perioder med høy belastning er det ikke nok kapasitet til å dekke forbruket dersom viktige deler av nettet faller ut. Forbruket i området er videre forventet å øke på grunn av befolkningsvekst og næringsutvikling, utover hva kapasiteten i dagens nett er tilrettelagt for. Dagens nettanlegg nærmer seg også utløpet av
sin tekniske levetid. NVE mener derfor det behov for å gjennomføre tiltak som gir økt kapasitet og bedre forsyningssikkerhet til området.

NVE mener at overgang til 47 kV, med dimensjonering for 132 kV, er en god og fremtidsrettet løsning, som både ivaretar forsyningssikkerheten og tilrettelegger for forbruksveksten i Våler. NVE mener den omsøkte systemløsningen er den mest rasjonelle for samfunnet sammenlignet med nullalternativet.

NVE konstaterer at Elvia vil rive om lag tilsvarende lengde med kraftledning som de skal bygge ny, og mener tiltakets virkninger for miljø, naturressurser og samfunn vil være begrenset. NVE mener det likevel vil være viktig å begrense de negative virkningene av den nye ledningen og transformatorstasjonen for allmenne og private interesser så langt det er fornuftig. NVE har derfor satt flere vilkår
for å redusere negative virkninger.

For å redusere visuelle virkninger har NVE for eksempel satt vilkår om at Våler transformatorstasjon skal ha en nøytral farge som er tilpasset omgivelsene for å redusere stasjonens synlighet, inkludert fra Hobølveien og Voldenenga gård. Elvia må videre kartlegge om hønsehauk hekker i området og tilpasse anleggsarbeidene dersom dette viser seg å være tilfelle. De må også kartlegge fremmede arter og forekomster av floghavre og iverksette nødvendige tiltak for å sørge for at artene ikke spres i forbindelse med anleggsarbeidene. NVE har videre satt vilkår om at Elvia skal utarbeide en detaljplan der de blant annet skal beskrive hvordan anleggsarbeidet skal gjennomføres for å redusere negative virkninger.