132 kV Saltstraumen-Sundsfjord

Tiltakshaver
ARVA AS
Sakstype(r)
Nett
Saksnummer
201200052;202213361
Status
Søknad
Dato
07.07.2022
Fylke
Nordland
Kommune
Bodø, Gildeskål, Beiarn

Arva (tidl. Nordlandsnett) har sendt inn ny søknad om 132 kV kraftledning fra Saltstraumen til Sundsfjord.

NVE har mottatt søknad fra Arva om bygging av ny 132 kV ledning fra Saltstraumen transformatorstasjon til Sundsfjord transformatorstasjon. Ledningen er omtrent 40 km lang og vil gå gjennom Bodø kommune, Gildeskål kommune og Beiarn kommune i Nordland.

Bakgrunnen for søknaden er at dagens ledning på strekningen er i dårlig stand og at den snart har nådd sin tekniske levetid. Arva søker også om å rive dagens ledning etter at den nye kraftledningen er bygd. I store deler av den omsøkte ledningstraseen vil den nye ledningen følge eksisterende ledningstrasé, men på deler av strekningen er det søkt om flere alternativer. Dette er tilfellet blant annet på Steinsøya og Valnes, samt mellom Valnesvatnet og Kjelling transformatorstasjon.

Søknaden om ny 132 kV ledning mellom Saltstraumen og Sundsfjord har tidligere vært på høring. I 2017 sendte Arva inn tre søknader samtidig (herunder søknaden om 132 kV Saltstraumen–Sundsfjord), som ble sendt på en felles høring i 2018. Søknaden om ledningen mellom Saltstraumen og Sundsfjord ble senere stilt i bero som følge av at Arva prioriterte de andre prosjektene. Vi ba Arva om å sende inn en ny søknad om ledningen mellom Saltstraumen og Sundsfjord, og det er denne søknaden som nå er på høring. Arva har gjort noen justeringer av omsøkt trasé, blant annet basert på de høringsinnspillene som kom inn under høringen i 2018. Den gamle søknaden ligger tilgjengelig nederst på denne siden. 

Oppdatering 10. mai 2023

Arva har avdekket en feil i søknaden. Figur 5 viser ryddebelte for mast med trekantoppheng. Av figuren fremgår det at ryddebeltet er 30-34 meter, men rettigshetsbeltet for slike master er som beskrevet i teksten 25 meter. En korrigert versjon av søknaden ligger på denne siden nå. 

Oppdatering 15. november 2023

Arva har utredet to alternative traseer basert på innspill fra høringen. Disse ligger tilgjengelig her: notat 12 inneholder alternative traseer mellom Kjelling og Ågkroken og notat 13 inneholder alternative traseer gjennom Nygårdsmarka og ved Innvervika. 

Oppdatering 1. februar 2024

Arva har utredet muligheten for å bygge alternativ 2 mellom Valnes og Kjelling uten anleggsvei: notat 14. 

NVE har sendt Arva er brev med krav om tilleggsutredninger.

Begge dokumentene er tilgjengelig på denne siden.

Oppdatering 26. mars 2024

Arva ble gjort oppmerksom på at det var summeringsfeil i notat 12 og 13, og de har derfor sendt oppdaterte versjoner av notatene til NVE: Disse notatene er nå tilgjengelig på denne siden.