Fjellpartier med liten eller ingen oppfølging
Fjellpartier som klassifiseres med en lavere nominell årlig sannsynlighet enn 1/5000 og utgjør lavere enn høy konsekvens blir ikke fulgt opp med videre målinger.
Møre og Romsdal
Grøthornet, Hareid kommune
Det er ikke foretatt direkte feltmålinger av bevegelse (GPS eller ekstensometer), det vil derfor bli gjort målinger for kvalitetskontroll (se her for mer info).
Kjøtåfjellet, Molde kommune
Fjellpartiet har en nominell årlig sannsynlighet lavere enn 1/5000 med lave konsekvenser og vil derfor ikke følges opp videre (se her for mer info).
Flyene, Fjord kommune
Ett skred kan demme opp ett mindre volum vann uten å utgjøre fare for bygninger. Objektet vil derfor ikke bli følgt opp med bevegelsemålinger (se her for mer info).
Nøsa, Rauma kommune
Fjellpartiet vil ikke bli fulgt opp videre grunnet en årlig nominell sannsynlighet for skred under 1/5000 (se her for mer info).
Kamben, Rauma kommune
Ett skred fra fjellpartiet kan ikke nå bygninger eller annen infrastruktur og vil derfor ikke bli fulgt opp videre (se her for mer info).
Svarttind, Rauma kommune
Objektet vil ikke bli fulgt videre opp grunnet årlig nominell sannsynlighet for skred under 1/5000 og små konsekvenser (se her for mer info).
Aksla, Stranda kommune
Den årlig sannsynlighet for ett skred er lavere enn 1/5000 og konsekvensene er små. Objektet vil ikke bli fulgt opp videre (se her for mer info).
Gikling 2, Sunndal kommune
Det vil bli gjort en begrenset oppfølging i form av fortsettelse av periodiske GPS målinger (se her for mer info).
Vollan, Sunndal kommune
Ett skred kan føre til alvorlige konsekvenser ved oppdemming men den årlige nominelle sannsynligheten for ett skred er under 1/5000, og fjellpartiet vil ikke bli videre fulgt opp (se her for mer info).
Jøtulavlan, Sunndal kommune
Periodiske bevegelsesmålinger med ekstensometer og/eller differensiell GPS skal igangsettes for å bestemme den nåværende bevegelseshastigheten og dermed redusere usikkerhetene i risikoklassifiseringen (se her for mer info).
Høgefjellet, Vannylven kommune
Ett skred får ingen konsekvenser og objektet vil derfor ikke bli fulgt opp videre (se her for mer info).
Solahylla, Volda kommune
Den årlige nominelle sannsynligheten for ett skred er under 1/5000. Objektet vil derfor ikke bli fulgt opp videre (se her for mer info).
Rogaland
Lysekammen, Sandnes kommune
Ett skred fra fjellpartiet har en årlig nominell sannsynlighet lavere enn 1/5000 samt svært lave konsekvenser. Fjellpartiet vil ikke få noen videre oppfølging (se her for mer info).
Ulvegrovene, Sandnes kommune
Den årlig nominelle sannsynligheten for ett skred er 1/1000-1/5000 med svært lave konsekvenser. Objektet vil derfor ikke bli fulgt opp videre (se her for mer info).
Venetjørn, Sandnes kommune
Sannsynligheten for ett skred er 1/1000-1/5000, men konsekvensene er svært lave og objektet vil derfor ikke få noen videre oppfølging (se her for mer info).
Lølandsnuten, Suldal kommune
Ett skred fra fjellpartiet har en lavere sannsynlighet enn 1/5000 og konsekvensene er svært lave. Det vil ikke bli noen videre oppfølging av objektet (se her for mer info).
Hornafjellet, Tysvær kommune
Sannsynligheten for ett skred er 1/1000-1/5000 og konsekvens er svært lave. Objektet vil derfor ikke få noen videre oppfølging (se her for mer info).
Vestland
Lausefjellet, Askvoll kommune
De tre scenariene fra fjellpartiet har årlig nominelle sannsynligheter fra 1/1000-1/5000 og lavere enn 1/5000 med svært lave til lave konsekvenser. Fjellpartiet vil derfor ikke følges videre opp (se her for mer info).
Vidme, Aurland kommune
Fjellpartiet er risikoklassifisert og NVE vurderer om fjellpartiet skal følges opp videre (se her for mer info).
Viddalen, Aurland kommune
Dam-eier følger opp fjellpartiet. Grunnet svært lave konsekvenser vil ikke NVE følge objektet videre opp (se her for mer info).
Strandanipa, Kinn kommune
Scenario A og B har har en sannsynlighet lavere enn 1/5000 der A har middels konsekvens, og B svært lav konsekvens. Det vil ikke bli noen videre oppfølging grunnet den lave risikoen for ett skred fra fjellpartiet (se her for mer info).
Ommedalsvatnet, Gloppen kommune
De tre scenariene har en årlig nominell sannsynlighet tett opp til 1/5000. Konsekvensen av ett skred fra scenariene er svært lav, og fjellpartiet vil derfor ikke følges videre opp (se her for mer info).
Grånosene 3, Luster kommune
Ett skred fra grånosene har svært lav konsekvens og en sannsynlighet på 1/1000-1/5000. Fjellpartiet vil derfor ikke få videre oppfølging (se her for mer info).
Oppigardshyrna, Stryn kommune
Fjellpartiet er delt i to scenarier med årlig nominell sannsynlighet lavere enn 1/5000. Scenariene har middels til høy konsekvens. Fjellpartiet vil ikke følges opp videre grunnet den lave sannsynligheten (se her for mer info).
Ovriseggi, Vik kommune
På grunnlag av små konsekvenser er det ikke anbefalt noen spesiell oppfølging av dette området (se her for mer info).
Vestfold og Telemark
Svaddenipun, Tinn kommune
Etter risikoklassifisering med en årlig nominell sannsynlighet lavere enn 1/5000 for scenario A og B vil ikke objektet følges videre opp. Scenario C er i størrelsesordenen steinsprang/steinskred og blir håndtert av kommunen (se her for mer info).
Troms og Finnmark
Doaresgaisa, Nordreisa kommune
Doaresgáisá ble tatt ut av periodisk overvåking etter en konklusjon om at utløpsområdet vil gå ned i Doaresdalen, og ikke inn i Reisadalen. Det vil heller ikke være behov for analyse av oppdemming, mulig dambrudd og nedstrøms flom da dette ikke vil ha konsekvenser for eksisterende bebyggelse (se her for mer info).
Humpen, Storfjord kommune
Scenario A og B har begge en årlig nominell sannsynlighet på 1/1000-1/5000. Grunnet lave konsekvenser vil ikke fjellpartiet bli fulgt opp videre (se her for mer info).
Brosmebakktuva, Tromsø kommune
Brosmebakktuva er i størrelsesorden et steinskred med små konsekvenser er det ikke aktuelt med noen videre oppfølging av området (se her for mer info).
Storhaugen blokk, Kåfjord kommune
Sannsynligheten for et stort fjellskred er vurdert til å være lavere enn 1/5000 pr år (Fig. 2). På bakgrunn av den lave sannsynligheten og små konsekvenser er det ikke planer om noen oppfølging av dette området (se her for mer info).
Storsteinen, Tromsø kommune
Den årlig nominelle sannsynligheten for skred er lavere enn 1/5000 og ingen oppfølging er nødvendig (se her for mer info).

Grøthornet i Hareid kommune. Foto: NGU.

Kamben i Rauma kommune. Foto: NGU.

Gikling 2 i Sunndal kommune. Foto: NGU.

Vollan i Sunndal kommune. Foto: NGU.

Lølandsnuten i Suldal kommune. Foto: NGU

Hornafjellet i Tysvær kommune. Foto: NGU.

Vidme i Aurland kommune. Foto: NGU.

Ovriseggi i Vik kommune. Foto: NGU.

Svaddenipun i Tinn kommune. Foto: NGU.

Doaresgaisa i Nordreisa kommune. Foto: NGU.

Storsteinen i Tromsø kommune. Foto: NGU.

Humpen i Storefjord kommune. Foto: NGU.

Storhaugen blokk i Kåfjord kommune. Foto: NGU.