Store mangler knyttet til energimerking av produkter - NVE

Høsten 2018 kontrollerte NVE butikker i Trondheim, for å sjekke om de energimerket produktene sine. Resultatene viser at de store kjedene har store mangler når det gjelder energimerking.

Resultater fra butikkontroller i Trondheim høsten 2018. Avvik etter produktgruppe.

Varierende resultater

Butikker som selger energirelaterte varer er pålagt å vise energimerke for produktene. NVE kontrollerte sju butikker i Trondheim, og kontrollerte tilsammen 626 produkter i disse butikkene. Resultatene viser at 48 % av produktene hadde avvik. I en butikk fant vi avvik på alle produktene, mens i to av butikkene var alle produktene energimerket på riktig måte. Avvikene er stort sett knyttet til manglende energimerking og feilplassering av energietikettene. NVE kontrollerte et utvalg av produktgruppene i butikken: Varmepumper, stekeovner, støvsugere og TV-er.

 

Oppfølging av butikkene

Alle butikkene har nå rettet avvikene, kort tid etter at vi gjennomførte kontrollene. NVE har lagd informasjonsvideoer som skal gjøre det enklere for ansatte i butikkene å vite hvordan produktene skal energimerkes. NVE håper dette vil bidra til at færre produkter får feilplasserte energimerker og bidrar til at flere butikker merker produktene sine slik de er pålagt å gjøre.

Hva er energimerking?

Energimerkingen gir forbrukeren mulighet til å velge de produktene som er mest energieffektive. Du finner energimerking på mange produkter som bruker strøm eller energi, for eksempel kjøleskap, TV eller vedovner. Energimerkingen inneholder også annen informasjon om for eksempel hvor mye plass en oppvaskmaskin har til å rengjøre. 

Les mer om NVEs tilsynsarbeid her.